Geen onderdeel van een categorie

Zo zorg je voor een veilige digitale omgeving voor je kind

pexels andrea piacquadio 821948 scaled

Als ouder wil je niks lievers dan een zo veilig mogelijke omgeving creëren voor je kind. Waar je voorheen vanuit je jeugd wist waar en hoe onveilige situaties ontstaan, tast je tegenwoordig al snel in het duister. Sinds de start van het digitale tijdperk gebeurt er namelijk steeds meer online. Zo wordt er tegenwoordig eerder gekozen voor online gamen dan voor kattenkwaad uithalen in de wijk. Deze verandering zorgt voor controleverlies en dat kan als ouder erg lastig zijn. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je kind in de klas veel vriendjes heeft en daar alles goed gaat, maar er vervelende situaties voordoen op het web. Je ziet dat je kind hieronder lijdt maar hebt geen idee hoe je hem kan helpen. Om ervoor te zorgen dat je enigszins grip hebt op de veranderingen, is het belangrijk om te weten wat er speelt en hoe je jouw kind behoed voor fouten. In dit artikel geven we 10 tips die jou als ouder helpen om je kind ook in de digitale wereld veilig te houden. 

Tip 1: Ken de risico’s

De digitale opkomst heeft veel verandering gebracht in de activiteiten die we dagelijks ondernemen. Zo speel je tegenwoordig geen spelletje meer met je familie, maar speelt ieder voor zich een spelletje op zijn telefoon. Naast dat dit het mogelijk maakt om jezelf overal ter wereld te vermaken, brengt het helaas erg veel risico’s met zich mee. Wat de meeste ouders namelijk niet weten is dat er ook op het web veel criminaliteit heerst. Om als ouder het goede voorbeeld te kunnen geven, is het belangrijk dat je weet wat voor criminele activiteiten er via het web plaatsvinden. 

Pedofielen 

Een van de grootste risico’s die je loopt wanneer je gebruikmaakt van een telefoon, tablet of laptop, is dat hackers via je camera mee kunnen kijken naar wat je doet. Dit kan op het moment zijn dat je gebruikmaakt van je laptop, maar ook wanneer je bijvoorbeeld ligt te slapen of net uit de douche komt. Een hacker met kwade bedoelingen kan hier foto’s van maken en deze gegevens verspreiden via het web. Naast dat een persoon met pedofiele gedachten door middel van hacken aan foto’s kan komen, kan het ook op nog sluwere manieren gebeuren. Zo doen oudere mannen zich helaas regelmatig voor als een jonger persoon met als doel seksueel getinte foto’s te verzamelen of zelfs tot een afspraak komen. De emotionele schade die kinderen hierdoor kunnen krijgen, kan voor de rest van hun leven gevolgen hebben. 

Malware

Een kind kan onbewust ook zorgen voor een zeer grote financiële schade zonder dat hij hier zich bewust van is. Zo kan het downloaden van malware ervoor zorgen dat een hacker toegang krijgt tot alle bankzaken. De rekeningen worden vervolgens in mum van tijd leeg getrokken en banken vergoeden de schade vaak niet. 

Online pesten

Pestgedrag in de klas wordt in de meeste gevallen opgemerkt door oplettende ouders of een leraar/lerares. Hierdoor kan er snel actie worden ondernomen zodat je kind niet langdurig te maken heeft met dit gedrag. Wanneer het pesten online plaatsvindt, is het zeer lastig om hier als ouder zijnde grip op te krijgen. Je merkt dat je kind zich anders gedraagt, maar hebt voor de rest 

Oplichting

Op het web zijn er onwijs veel criminelen te vinden die geld proberen te verdienen door onwetende mensen op te lichten. De schade die hierdoor ontstaat, begint bij enkele tientjes maar kan oplopen tot duizenden euro’s. Het is belangrijk dat je als ouder op de hoogte bent van dit risico en je leert hoe je oplichting via het internet voorkomt. 

Tip 2: breng je kind op de hoogte

Nu je zelf op de hoogte bent van de risico’s die er zich afspelen op het web, is het belangrijk dat je dit op een goede manier overbrengt naar je kind. Hoe je dit het beste kunt doen, is onder andere afhankelijk van de leeftijd. Om je hier het beste bij te helpen, hebben we de aanpak opgeknipt in verschillende leeftijdscategorieen. 

Leeftijd 4 – 8 jaar

Als je een kind hebt tussen de 4 en 8 jaar dan kan het erg lastig zijn om de risico’s goed over te brengen. Zo heeft een kind van deze leeftijdcategorie nog weinig besef van de waarde van geld en wordt het lichaam nog niet als iets seksueels gezien. Het is bij deze leeftijdscategorie daarom zeer belangrijk dat je het in zeer eenvoudige taal uitlegt. Bovendien is het aan te raden om samen een video te bekijken en de informatie van deze video te bespreken. Daarnaast is het in dit geval zeer verstandig om gebruik te maken van ouderlijk toezicht en het gedragsschild. Met het gedragsschild blokkeer je onveilige handelingen zodat belangrijke informatie gewaarborgd blijft. 

Leeftijd 8 – 12 jaar

In deze leeftijdsspanne ontwikkelt een kind zich om langzaam de pubertijd in te gaan. De meeste kinderen zijn op deze leeftijd (stiekem) al op de hoogte van wat seks inhoudt en kennen ook al wat meer risico’s. Zo heb je zelf hoogstwaarschijnlijk al meerdere keren verteld dat je kind niet met vreemden mee moet gaan omdat dit gevaarlijk is. Het is op deze leeftijd ook makkelijker om een gesprek aan te gaan over dit onderwerp. Geef aan dat er op het web soortgelijke risico’s zijn en bespreek de maatregelen die je kunt nemen. Wat betreft geldzaken kan het verstandig zijn om je kind af te schermen van bepaalde pagina’s. Zo zijn er diverse soorten software die hierbij kunnen helpen. Zo is bijvoorbeeld het McAfee pakket hier zeer geschikt voor. Het pesten komt op deze leeftijd helaas ook vaker voor. Door dit onderwerp thuis bespreekbaar te maken en digitaal gebruik te maken van ouderlijk toezicht, ontdek je het snel en voorkom je psychische schade.

Leeftijd 12 – 16 jaar

Wanneer je kind tussen de 12 en 16 jaar oud is, ontstaan de grootste risico’s. De puberteit begint is nu volop aan de gang en je kind heeft hoogstwaarschijnlijk de neiging om de grenzen op te zoeken. Dit uit zich helaas ook in gevaarlijke situaties op het web. Digitaal pesten komt op deze leeftijd erg veel voor en oplichting en verspreiding van naaktfoto’s is helaas ook geen uitzondering. Het is op deze leeftijd erg belangrijk om te zorgen voor een stabiele digitale omgeving. Zorg voor een antivirus software en maak gebruik van een internet beveiliging. Bovendien is het uiterst belangrijk dat je in contact blijft met je kind. Zorg ervoor dat je de risico’s regelmatig bespreekt en kaart actuele situaties aan. Zo richten oplichters zich op dit moment bijvoorbeeld op het verzenden van mailtjes die nauwelijks te onderscheiden zijn van echte mailtjes. Kijk samen naar zo’n mailtje en bespreek bijvoorbeeld wat de verschillen zijn met een normaal mailtje. 

Tip 3: maak gebruik van ouderlijk toezicht

Om de digitale omgeving van je kind veilig te houden en vooral ook om te weten of er geen fouten worden gemaakt, is het zeer aan te raden om gebruik te maken van ouderlijk toezicht. Je kunt in dat geval precies zien wat je kind uitspookt op de computer en daardoor op tijd ingrijpen. Let er hierbij wel op de je rekening houdt met de privacy van je kind. Geef bovendien ook aan dat je als ouder mee kunt kijken naar wat hij doet zodat je het vertrouwen niet schaadt. Ouderlijk toezicht is het meest aan te raden voor kinderen tussen de 4 en 12. Vanaf deze leeftijd verlangt je kind namelijk naar meer zelfstandigheid en het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. 

Tip 4: Kies een betrouwbare beveiliging

Ongeacht de leeftijd van je kind is het belangrijk dat je gebruikmaakt van een goede beveiliging. Hierbij kan je denken aan een antivirus-software, maar ook aan een internetbeveiliging. Met een betrouwbare beveiliging zorgt een menselijke fout niet direct voor onomkeerbare schade. Bovendien voorkom je hiermee ook dat hackers toegang kunnen krijgen tot bijvoorbeeld de camera van je kinds laptop. Voor verschillende beveiligingssystemen kun je terecht bij Licentiebaas. Stel je vraag over een bepaald product en laat een van onze experts je helpen bij de keuze. 

Tip 5: Verdiep je in de nieuwe digitale risico’s en maak deze regelmatig bespreekbaar

Zodra een bepaalde vorm van hacken of oplichting niet meer werkt via het internet, gaan online criminelen op zoek naar andere alternatieven. Het is daarom zeer belangrijk dat je op de hoogte bent en blijft van de potentiële gevaren. Je leert ze hierdoor beter herkennen waardoor je jouw kinderen en jezelf kunt behoeden voor fouten. Zodra je een nieuwe vorm van cybercriminaliteit hebt ontdekt, is het belangrijk dat je dit thuis bespreekbaar maakt. Leg uit wat voor gevolgen dit kan hebben en geef vooral ook aan wat er gedaan kan worden om dit te voorkomen.

Tip 6: Praat over de risico’s van social media

Tegenwoordig maken kinderen op een zeer jonge leeftijd al gebruik van social media. Naast dat dit het bijvoorbeeld stukken eenvoudiger maakt om in contact te blijven met familie, brengt dit ook risico’s met zich mee. Zo komt het regelmatig voor dat pedofielen via social media toenadering zoeken met jonge kinderen. Ze proberen het vertrouwen te winnen om vervolgens naaktfoto’s of een afspraakje te krijgen. Je wilt je kind kosten wat het kost behoeden voor zulke fouten en daarom is het uiterst belangrijk om het bespreekbaar te maken. Geef aan dat niet iedereen te vertrouwen is en dat je niet moet reageren op berichten van mensen die je niet kent. Mocht deze fout toch worden gemaakt dan dient je kind te weten dat hij bij jou terecht kan. Laat duidelijk blijken dat je hier absoluut niet boos om zult worden en je in dat geval samen tot een oplossing kunt komen. 

Naast pedofilie is pestgedrag ook erg gevaarlijk op social media. Zo kan, zoals de meesten van ons wellicht weten of zich kunnen voorstellen, een vervelende reactie op een foto erg pijnlijk zijn. Wanneer dit op regelmatige basis gebeurt dan kan dit voor erg veel onzekerheid zorgen. Bovendien kan dit leiden tot verdriet en dat wil je voorkomen. Bespreek dit onderwerp daarom regelmatig en voorkom dat je kind zich ellendig voelt. 

Een derde onderdeel dat zeker besproken dient te worden met een kind dat regelmatig gebruikmaakt van social media, is dat oplichting ook hier regelmatig voorkomt. Zo zijn er gevaarlijke reclames en kan het ook voorkomen dat bijvoorbeeld een influencer zijn belofte niet waarmaakt. 

Tip 7: Bekijk samen een video waarin de risico’s van het internet voor kinderen worden besproken 

Mocht je het erg lastig vinden om dit onderwerp met je kind te bespreken, dan kan het ook zeer nuttig zijn om samen een video te bekijken. In de onderstaande video wordt er uitgelegd wat de online risico’s precies zijn en worden er bovendien ook tips gegeven over hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Na het bekijken van de video is het zeer verstandig om het gesprek met je kind aan te gaan. Vraag naar wat hij precies heeft gezien en vooral ook wat hij ervan is opgestoken. 

Tip 8: Gebruik een internet security software

Indien je voor een stabiele digitale veiligheid voor je kind maar ook voor de rest van het gezin wilt zorgen, is het verstandig om een internet security software te installeren. Hiermee bescherm je het netwerk tegen indringers en wordt er bovendien direct gereageerd als er zich een onveilige situatie voordoet. Door gebruik te maken van een internet security software houd je ook de gegevens die je nodig hebt voor bijvoorbeeld je werk, veilig. Een goede internetbeveiliging aanschaffen is ten opzichte van de andere tips zeer eenvoudig en vergroot de digitale veiligheid van je kind behoorlijk. 

Tip 9: Respecteer de privacy van je kind

Wanneer je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt, dan groeit de behoefte naar privacy. Het is als ouder uiterst belangrijk dat je dit respecteert en een gesprek strategisch aanpakt. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je kind je niet meer volledig vertrouwt en dus informatie voor je achterhoudt. De gevolgen kunnen voor zowel het kind als ouder enorm zijn. Ouderlijk toezicht is mede hierom vanaf een jaar of 13 af te raden. Je kind kan hierdoor dwars gaan liggen en bepaalde activiteiten stiekem ondernemen. 

Tip 10: voorkom dat je kind tot diep in de nacht gebruikmaakt van zijn telefoon

Een telefoon of ander device kan een zeer negatief effect hebben op de nachtrust. Het resultaat hiervan kan zijn dat de schoolprestaties verslechteren door een verminderde concentratie en werklust. Het is daarom aan te raden om je kind van een jonge leeftijd aan te leren om de telefoon minimaal een uur voor het slapen weg te leggen. Zowel voor de ontwikkeling als voor de veiligheid brengt dit voordelen met zich mee. Vooral over de veiligheid wordt vaak niet genoeg bij stil gestaan. Het is namelijk bewezen dat online criminelen vooral ‘s avonds toe proberen te staan. Bij online criminelen kan je in dit geval denken aan hackers, maar ook aan pedofielen. Voorkom dat je kind hiermee in aanraking komt en stel duidelijke regels op voor het telefoongebruik in de avond. 

Bonustip: Stimuleer je kind zo lang mogelijk om buiten te blijven spelen

Voor de ontwikkeling van een kind is het belangrijk dat er genoeg interactie is met leeftijdsgenootjes. Stimuleer je kind daarom om samen met vriendjes naar buiten te gaan. Koop bijvoorbeeld een goed voetbal en ga desnoods een aantal keer mee naar het voetbalveld. Maak daarnaast ook duidelijke afspraken over de maximale tijdsduur voor het gamen. Het is namelijk niet gezond om dagenlang uren achter op de kamer spelletjes te spelen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *