Blog

Batterij telefoon snel leeg, hoe verhelp je dit in 2021?

Batterij telefoon snel leeg oplossingen

De batterij telefoon snel leeg is een veelvoorkomend probleem. Vrijwel Iedereen herkent het probleem wel, hoe ouder je telefoon wordt hoe vaker je problemen krijgt met de batterijduur van jouw telefoon. Als je een telefoon koopt ben je erg tevreden over de duur van de batterij, maar na een tijdje gaat  de batterij van je telefoon snel leeg.Het verouderen van de telefoon en je batterij speelt hier natuurlijk een rol in, maar wat kun je hier nou eigenlijk zelf aan doen?

Wat kun je doen om een langere batterijduur te krijgen?

Je kunt als je last hebt van dat de batterij van je telefoon snel leeg gaat bij het hebben van een Android verschillende dingen proberen om de batterijduur te verbeteren. Door de applicaties te controleren kun je erachter komen welke app het meest van je batterij verbruikt. Om een overzicht te krijgen van je batterijverbruik moet je naar instellingen gaan en zoeken onder batterijverbruik onder het kopje apparaat onderhoud. Er zal een overzicht verschijnen met de functionaliteit van de apps die je gebruikt en de hoeveelheid batterij die de app verbruikt.

Wat zegt deze informatie?

Het kan zo zijn dat er geen app boven staat maar bijvoorbeeld ‘scherm’, dit betekent dat je scherm het meeste batterij verbruikt en komt vaak doordat men zijn of haar scherm te helder heeft staan. Er zijn veel apps waarvan je het niet door hebt die toch actief zijn en batterij verbruiken. Het is daarom slim om eens in de zoveel tijd je android apparaat helemaal uit te zetten en weer opnieuw op te starten.

batterij telefoon snel leeg Licentiebaas.nl

Ook kun je de apps direct afsluiten door links naast de thuisknop te klikken en de actieve apps weg te klikken. Hierdoor zijn er minder apps tegelijkertijd actief op de achtergrond en zul je batterij besparen. Bovendien wordt doordat je minder apps tegelijk gebruikt je apparaat ook nog eens sneller dan normaal.

Wat kun je nog meer doen?

Naast het afsluiten en beperken van het energieverbruik van apps kun je door functies uit te schakelen ervoor zorgen dat de batterij van je telefoon minder snel leegloopt. Je kunt door de GPS en Bluetooth uit te zetten relatief veel batterij besparen. Dit zijn zeker niet de enige functies die veel energie gebruiken, functies die je niet gebruikt kun je bovenin je scherm eenvoudig uitschakelen en het is dan ook een kleine moeite om dit te doen. Er hoeven niet altijd grote dingen te veranderen om de batterijduur van je telefoon te verbeteren.

Batterij telefoon snel leeg verhelpen door geheugen vrij te maken

Verder kun je er nog voor kiezen om geheugen vrij te maken op je android apparaat. Door meer vrije ruimte te hebben op je telefoon wordt je apparaat sneller. Je kunt dit doen door apps, foto’s en video’s die je niet meer nodig hebt te verwijderen van je geheugen. Ook kun je jouw systeemgeheugen opschonen om het verliezen van bestanden tegen te gaan.

batterij telefoon snel leeg door opslag

De misschien wel meest voor de hand liggende methode om te voorkomen dat de batterij van je telefoon snel leeg loopt is het instellen van de spaarstand op je apparaat. De spaarstand inschakelen bovenin je scherm kan je op ieder moment doen en laat je batterij besparen voor op de moment waar je het het hardst nodig hebt. De spaarstand is per android versie verschillend. Nieuwere versies hebben meer mogelijkheden dan oudere android apparatuur en zullen dan ook meer kunnen. Wat jouw telefoon kan is vaak snel en makkelijk online of in je instellingen te vinden onder het kopje spaarstand.

Hoe werkt het opladen van je telefoon?

Het opladen van je telefoon is een belangrijk proces als het gaat om de batterij van je telefoon. Als de batterij snel leegloopt kan dit komen doordat je jouw telefoon niet goed oplaadt. De meeste telefoons bevatten tegenwoordig een lithiumbatterij. Bij een lithiumbatterij verplaatsen positief en negatief geladen ionen zich door metalen draadjes. Als alle ionen naar de andere kant zijn verplaatst is de batterij leeg. Bij een lithium batterij komt er energie vrij door een reactie die plaatsvindt tussen mangaandioxide en lithium.

batterij telefoon snel leeg Samsung

Keer de processen om!

Door de processen om te keren kun je jouw batterij weer opladen. Het omdraaien van dit proces kan niet eindeloos gebeuren zonder dat de werking ervan vermindert. De chemische reactie die ontstaat bij dit proces zorgt ervoor dat de vloeistof na een tijdje meer gaat klonteren. De lithium ionen kunnen minder simpel naar de andere kant stromen en je telefoon gaat sneller leeg.

Het lithium in de batterij wordt na elke keer dat jij je telefoon oplaadt minder. De batterij krimpt als deze leegloopt en zet uit als je je telefoon oplaadt. Door dit proces ontstaan er scheurtjes in het lithium en deze brokkelt na een tijdje af en raakt onbruikbaar.

Slijtage is niet altijd wat aan te doen

Het is dan ook niet mogelijk om de batterijduur van je android apparaat, maar ook IOS apparaat hetzelfde te houden. De batterij van je telefoon zal altijd sneller leeg gaan dan aan het begin, maar je kunt het proces wel vertragen. Door je smartphone nooit helemaal op te laden zal je meer voltage besparen. Het terugstromen van de laatste lithium ionen in je batterij is namelijk moeilijker en intenser voor je batterij. Er ontstaat warmte in de batterij die de batterij onherstelbaar beschadigt en de batterijduur vermindert.

Ook is het verstandig om warmte in het algemeen zo veel mogelijk te voorkomen. Warmte is slecht voor je batterij en het gebruiken van een snellader zoals de grotere opladers van Iphones die gemaakt zijn voor Ipads zijn slecht voor de batterij van je telefoon. Door de grotere hoeveelheid voltage ontstaat er meer warmte en dit is nadelig voor de duur van de batterij. Als je dit vaker doet zal je telefoon sneller leeg gaan en zul je jouw telefoon ook vaker moeten opladen. Hierdoor zal het afbrokkelen van de lithium ionen alleen nog maar sneller gaan.

Batterij telefoon snel leeg door de koud?

Een batterij telefoon snel leeg door de koud is erg vervelend. Als je telefoon uitvalt als die niet leeg is kan die ook sneller uitvallen bij hevige kou. Het is een feit dat alle batterijen slechter presteren in koud, dat betekent dat smartphones hier ook last van hebben. Als je een android of IOS telefoon hebt die al een tijdje meegaat is de batterij al meer versleten dan in het begin en zul je meer last hebben van de koud. Je smartphone kan zomaar uitvallen zelfs al heb je nog meer dan genoeg batterij over.

Dit is erg vervelend en kan je soms in vervelende situaties brengen, gelukkig zijn er wel enkele dingen die je kunt doen om je telefoon te beschermen tegen de koud. Als het koud is dan is het niet verstandig om je telefoon uit je zak te halen als je buiten bent. Ook al wil je graag iets doen op je telefoon als je buiten bent kost dit in de kou wel meer van je batterij dan normaal. In je zak kan je telefoon nog profiteren van je lichaamswarmte en je telefoon zal daardoor een stuk minder last hebben van de kou. 

batterij telefoon snel leeg oplossing

De batterij kalibreren

De batterij telefoon snel leeg kun je voorkomen dat je batterij zomaar uitvalt als het koud is kun je de batterij kalibreren. Je kunt je iPhone laten kalibreren door je telefoon aan te sluiten op de originele lader met de originele USB-kabel van je iDevice. Vervolgens druk je op de thuis- en aan knop totdat het Apple logo in beeld komt.

De batterij zal dan worden gekalibreerd voor de eerste keer. Laadt de batterij van je iPhone helemaal op en laat deze nog 60-90 minuten in de lader liggen. Door de batterij van je Iphone te kalibreren zal je apparaat minder vaak uitvallen bij percentages waarop je telefoon niet hoort uit te vallen. Ook zal het kalibreren van je telefoon er waarschijnlijk voor zorgen dat de batterij langer meegaat dan eerst.

Waarom wordt je telefoon warm?

Zoals inmiddels al duidelijk is, kan een batterij telefoon snel leeg door meerdere redenen komen. Als je merkt dat de temperatuur van je telefoon stijgt komt dat vaak door de batterij, de processor of het scherm. Al deze onderdelen geven warmte af en kunnen de telefoon dan ook warmer laten voelen. De chemicaliën die in de batterij zitten van jouw telefoon wekken de stroom op die je telefoon nodig heeft.

De processor is er om ervoor te zorgen dat informatie op een hoge snelheid op je scherm wordt afgebeeld Je kunt achterhalen waar het probleem plaatsvindt door te voelen wat de bron van de warmte is. Soms is het makkelijk op te lossen door dit onderdeel te vervangen, maar er kan ook meer aan de hand zijn.

Batterij telefoon snel leeg door chronische oververhitting

Een chronische overhitting bij een telefoon kan ook komen doordat de telefoon is geïnfecteerd met malware. Malware vergt vaak een grote hoeveelheid aan werkgeheugen en processorkracht van de telefoon en dit zorgt ervoor dat je telefoon opwarmt. Sommige varianten van malware kunnen zelfs zo veel schade aanrichten dat je telefoon fysiek kapot gaat van wat er binnen in jou telefoon gebeurd. Veel mensen mogen dan niet zo bang zijn voor de virussen die je kunt krijgen op je telefoon, maar als je telefoon geïnfecteerd raakt kun je hier serieus last van gaan krijgen.

Batterij telefoon snel leeg door ransomware

Het vervelende aan een Android toestel is dat de telefoons ook kwetsbaar zijn voor ransomware. Dit is een schadelijke software waarmee informatie van je telefoon en je telefoon zelf kunnen worden vergrendeld. Vervolgens worden de informatie en bestanden vaak doorverkocht voor losgeld. Er ontstaan steeds meer apps die gemaakt zijn om jouw telefoon te infecteren met allemaal verschillende malware die schadelijk zijn voor je telefoon, maar ook voor de informatie die er op je telefoon staat. Loopt de batterij van je telefoon snel leeg en merk je dat die sneller oververhit raakt dan normaal kan het zomaar zo zijn dat je een infectie hebt opgelopen op je mobiele apparaat.

Batterij telefoon snel leeg, wat nu?

Als de batterij van je telefoon snel leeg loopt kun je verschillende dingen doen. Denk je dat de batterij snel leeg loopt dankzij het hebben van malware op de telefoon is het verstandig om een antivirus software te downloaden die ongewenste bestanden verwijdert. Door het opschonen van je telefoon en het verwijderen van overbodige bestanden en apps die de batterij prestaties negatief beïnvloeden kun je de batterijduur verbeteren.

Andere oorzaken van oververhitting

Als de batterij telefoon snel leeg is, komt hier vaak oververhitting bij kijken, maar waar komt dit nou eigenlijk door? Er zijn verschillende redenen waardoor het oververhitten van je telefoon kan komen naast het hebben van malware. De batterij loopt snel leeg van lang achter elkaar gamen. Het valt je misschien zelf niet meteen op dat je hier ook aan mee doet, maar de meeste mensen doen het toch. Als je lang moet reizen of eindelijk een avondje vrij hebt kun je vaak eindeloos achter je telefoon zitten.

Batterij telefoon snel leeg door extreem gebruik

Dit mag dan misschien ook wel één van de redenen zijn dat je een mobiel apparaat koopt, alleen het is ook een grote reden waarom de batterij van je telefoon snel achteruit gaat. Zware game-apps zijn erg intens en zwaar voor de rekenkracht en grafische chip van je telefoon, waardoor de telefoon opwarmt. Vergelijkbaar hiermee is streamen of het kijken van netflix en youtube voor een lange periode. Urenlang streamen of netflix kijken zorgt ervoor dat je telefoon de hele tijd videogegevens moet inladen en het beeldscherm blijft de hele tijd actief.Je processor moet hiervoor zo hard werken dat na een tijdje de telefoon kan gaan opwarmen.

Batterij iPhone snel leeg

Pas de instellingen aan

Naast deze dingen is het verstandig om overbodige instellingen uit te schakelen voor de batterij van je telefoon. Door een bewegende achtergrond te hebben of je scherm altijd heel helder te zetten zorg je ervoor dat de processor sneller overbelast raakt en eerder toe is aan vervanging. Het is misschien aantrekkelijk en leuk om te hebben, maar de batterij van de telefoon gaat snel leeg. Verder zijn er ook nog externe factoren die invloed hebben op dat de batterij van je telefoon snel leeg loopt.

Batterij telefoon snel leeg door externe factoren

Zo is extreem warm weer en contact met water slecht voor de telefoon en kan dit leiden tot de oververhitting van je telefoon. Je kunt misschien zelf ook wel bedenken dat door je telefoon direct in de zon te houden deze opwarmt, maar je hebt er waarschijnlijk nooit bij stilgestaan dat dit effect kan hebben voor altijd. Door het oververhit raken beschadigt je telefoon namelijk en zal de batterij vanaf dat moment weer sneller leeg gaan dan eerst.

Batterij telefoon snel leeg verhelpen door het downloaden van een antivirus programma op jouw telefoon

Als jij een android tablet of smartphone hebt is het belangrijk om gebruik te maken van een app die virussen bestrijdt. Op jouw Android apparaat staat waardevolle informatie en helaas is die informatie bij een android apparaat nog niet zo goed beschermd als bij een IOS apparaat. Dit geldt overigens alleen voor IOS apparaten die niet gejailbreakt zijn. IOS maakt het namelijk onmogelijk om niet vertrouwde apps te downloaden, alleen door je iPhone te jailbreaken kun je wel niet vertrouwde apps downloaden online.

accu telefoon snel leeg

Als je dit in het verleden hebt gedaan gelden voor jouw dezelfde adviezen als voor iemand met een Android. Android is nog geen veilig operatie systeem waarbij er uit zichzelf voor een antivirus wordt gezorgd die de informatie van je telefoon volledig beveiligd. Daarbij is het ook nog eens zo dat websites en apps van android vaak toegang hebben tot grote delen informatie van je telefoon. Sommige apps kunnen bij alle gebieden van jouw apparaat komen, zelfs apps die je hebt gedownload via de Google Play Store.

De batterij van je Iphone snel leeg?

Als de batterij van een iphone snel leegloopt als je hem niet gebruikt kan dit komen door kortsluiting. Als er kortsluiting in de telefoon plaatsvindt kan dit komen doordat er waterschade is, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Een kortsluiting zorgt er bij een Iphone voordat de batterij van de telefoon leeg wordt gezogen. Dit komt doordat een kortsluiting heel veel energie kost en daarom kan de telefoon dan ook warm aanvoelen. Dit probleem valt alleen maar op te lossen door het onderdeel waarin de kortsluiting zit te vervangen, behalve als dit het moederbord is dan kan het gerepareerd worden.

Een oude batterij is vaak de oorzaak

Kortsluiting is niet de enige verklaring waarom de iPhone batterij snel leeg kan gaan. Als je een oude telefoon hebt herken je het vast wel, je haalt je telefoon bijna vol uit de oplader en na een paar uur is er zonder dat je iets hebt gedaan een groot deel van je batterij leeg. Dit komt doordat zoals ook bij Android het geval is de iPhone gebruik maakt van een lithium batterij. Het mag dan de op dit moment meest populaire batterij zijn die er is, er zijn nog steeds enkele nadelen die bij dit product komen kijken.

De batterij telefoon snel leeg komt vaak door een oude batterij en is te verhelpen door de accu te vervangen. Als je niet weet wat het probleem is en je hebt niet zoveel met al die nieuwe technologie van tegenwoordig kun je altijd langsgaan bij een professional. Vaak kan dit bij de locatie waar je de telefoon hebt gekocht en als je deze tweedehands hebt gekocht kan je vaak terecht bij je provider.

Batterij telefoon snel leeg door gebrekkig onderhoud

Als de batterij van je iPhone snel leeg loopt kun je dit controleren door de maximale capaciteit van je batterij te controleren. Als je een batterij wil die maximaal werkt moet het aangegeven percentage zo dicht mogelijk bij de 100% in de buurt komen. Om dit voor elkaar te krijgen is het verstandig om je Iphone batterij na maximaal twee jaar te vervangen of als de capaciteit onder de 80% is. Het gebruik van powerbanks en alternatieve opladers is af te raden. Deze onofficiële opladers kunnen schade aanrichten aan de batterij en zijn hierop niet door Apple getest. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *